Stop dla korupcji!
źródło: Super Nowości
7 lipca 2003

TORUŃ, PODKARPACKIE. Od tygodnia w Toruniu działa C.I.A., czyli Centrum Interwencji Antykorupcyjnej. Jego inicjatorzy zbierają informacje o przypadkach łapownictwa. Odebrali kilkadziesiąt sygnałów. Mediom i organom ścigania przekazali dane o przypadkach łamania bądź naginania prawa budowlanego, nieprawidłowościach przy przyznawaniu mieszkań dla najuboższych. Wiele z tych ostatnich trafiło bowiem w ręce lokalnych polityków, czy osób z nimi powiązanych. W momencie gdy na ich przydział czeka ponad 1 tys. biednych osób.

W grudniu ub.r. w Opolu powstało Stowarzyszenie "Stop korupcji". - Zostało utworzone z potrzeby, przez radnych samorządowych szczebla miejskiego, gminnego, powiatowego, wojewódzkiego. Stamtąd rozrosło się na inne miejscowości, m.in. Biały Stok, Gdańsk, Poznań, Kraków, Warszawę i Toruń. W pewnym momencie przyszło mi do głowy, że dobrze byłoby założyć komórkę zbierającą informacje o nieprawidłowościach. Często bowiem ludzie mając informacje o sytuacjach korupcyjnych nie wiedzą, jak tą wiedzę wykorzystać, a boją się powiadamiać policję, czy prokuraturę. Tak powstało przed tygodniem Centrum Interwencji Antykorupcyjnej - mówi Rafał Zgorzelski z Torunia, członek zarządu krajowego Stowarzyszenia "Stop korupcji".

- Walka z łapownictwem leży w interesie społeczeństwa i policji. Dlatego inicjatywa Stowarzyszenia "Stop Korupcji" jest bardzo cenna - mówi kom. Liljana Kruś-Kwiatkowska, rzecznik prasowy komendanta miejskiego policji w Toruniu. - Myślę, że to dobry pomysł, który mógłby się przyjąć w naszym województwie. To byłby kolejny instrument do walki z nieuczciwymi osobami - uważa Wojciech Różycki, zastępca prokuratora okręgowego w Rzeszowie.

Podinsp. Wiesław Dybaś, rzecznik komendanta wojewódzkiego policji w Rzeszowie zwraca jednocześnie uwagę na potrzebę współdziałania dziennikarzy i policji. - Często przedstawiciele mediów nie mają dostatecznej wiedzy prawnej i możliwości zabezpieczenia dowodów. Jednocześnie prospołeczna funkcja mediów często nam ułatwia pracę. Po artykułach, audycjach zgłaszają się kolejni świadkowie - mówi rzecznik.

Z kolei mł. insp. Janusz Ziobro, zastępca komendanta wojewódzkiego policji w Rzeszowie przypomina, że w regionie działa inicjatywa Crime-stoppers (www.crime-stoppers.sih.pl), za pośrednictwem której można przekazywać swoje podejrzenia dotyczące przypadków korupcji. - Spostrzeżenia można anonimowo kierować także na mój adres e-mail: rzecznik@podkarpacka.policja.gov.pl - dodaje Wiesław Dybaś. Kolejna możliwość to bezpłatna infolinia Komendy Głównej Policji w Warszawie. Numer 0-800 120-226.

Prokurator Różycki przypomina zaś o zmianie, jaka nastąpiła 1 lipca w prawie karnym. Wprowadza ona bezkarność dla osoby wręczającej łapówkę, pod warunkiem, że ujawni ten fakt przed organami ścigania. - Nie spodziewamy się natychmiastowej reakcji osób chcących współpracować. Ludzie muszą przyzwyczaić się do zmian - dodaje prokurator.

Uspokaja także przed obawami o wykorzystywaniu zmian w rozgrywkach międzyludzkich. - Doniesienie o wręczeniu łapówki to dopiero pierwszy krok. Trzeba jeszcze zdobyć dowody. Takimi mogą być billingi telefoniczne, dokumenty urzędowe, zeznania innych osób - tłumaczy.

W ostatnim czasie w województwie podkarpackim mieliśmy do czynienia z kilkoma sprawami korupcyjnymi. 30 czerwca tego roku prokuratura okręgowa w Rzeszowie skierowała do Sadu Rejonowego w Przemyślu akty oskarżenia przeciwko dwóm tamtejszym pracownicom Urzędu Skarbowego. Miały przyjąć jako darowizny pieniądze i kosmetyki, wszystko warte 9 tys. zł. Dwa dni wcześniej Prokuratura Rejonowa dla Miasta Rzeszowa przekazała do przemyskiego sądu akty oskarżenia wobec czterech, spośród trzynastu, osób zamieszanych w aferę łapówkarską w przemyskim Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego. Mieliśmy także do czynienia z przypadkami łapownictwa wśród policjantów. Szczególnie problem ten dotknął rejon Dębicy.

BARTOSZ BĄCAL