ROZMOWA o korupcji
źródło: Gazeta Wyborcza
2 lipca 2003

Rafał Zgorzelski

Jeśli uda się doprowadzić do końca chociaż jedną podejrzaną sprawę, ludzie przekonają się, że można skutecznie walczyć z korupcją - mówi Rafał Zgorzelski, pomysłodawca toruńskiego Centrum Interwencji Antykorupcyjnej.
Jacek Hołub: Jakie sprawy tropi toruńskie CIA?
Rafał Zgorzelski: Mamy sygnały o nieprawidłowościach w spółdzielniach Rubinkowo i Na Skarpie i o dziwnych decyzjach związanych z budową domu przy ul. Chabrowej przez Budlex. Przyglądamy się też przydzielaniu mieszkań lokalnym politykom w toruńskim TBS.
Na ogół ludzie nie chcą mówić otwarcie o przypadkach korupcji i rozmaitych przekrętach...
Bo się boją albo nie znają swoich praw. Kiedyś podszedł do mnie jeden pan i powiedział, że jeden z lokalnych polityków za załatwienie jakiejś sprawy chciał dostać coś w zamian. Odpowiedziałem: niech pan wymieni nazwisko i powie, o jaką sprawę chodzi. Odstrzelimy gościa. Tacy ludzie nie powinni funkcjonować w polityce.
Powiedział?
Usłyszałem: ja bym nie chciał, bo chcę pracować, bo się boję. Chcemy przełamać ten lęk. Jeśli uda nam się udokumentować i doprowadzić do końca chociaż jedną podejrzaną sprawę, ludzie przekonają się, że można skutecznie walczyć z korupcją.
Nie obawia się pan, że ktoś będzie was chciał wpuścić w maliny?
Nie zamierzamy rzucać na nikogo kalumni. Wszystkie sprawy, którymi się zajmujemy, będą analizowane przez prawników. Uderzymy wtedy, kiedy będziemy mieli pewność, że doszło do naruszenia prawa.

Rozmawiał: Jacek Hołub