Korupcja ma różny wymiar
źródło: Nowa Trybuna Opolska
30 maja 2003

W powiatach kluczborskim i oleskim zaczęli działać pełnomocnicy opolskiego Stowarzyszenia Stop Korupcji. Jest ich czterech, będą pracować społecznie.

Koncepcja prezesa stowarzyszenia, Janusza Kowalskiego, opolskiego radnego prawicy, jest taka, by pełnomocników powoływać tam, gdzie są potrzebni, czyli w miejscach, skąd odbierane są sygnały, że coś dzieje się "nie tak".
- "Nie tak" nie zawsze oznacza wielką aferę, o jakich się czyta na pierwszych stronach gazet - wyjaśnia Kazimierz Konieczko z Olesna, tamtejszy pełnomocnik SK. - Korupcja może mieć swój małomiasteczkowy wymiar, nie zawsze musi to być osławiona koperta, ale opieszałość czy bezduszność urzędnika.
O 10-tysięcznym Oleśnie, do którego przyjechał zaraz po wojnie, Konieczko mówi, że żyje w swoim, trochę prowincjonalnym rytmem. Jednak po chwili dodaje, że to wcale nie oznacza, że wszystko jest tutaj bez skazy. 59-letni Kazimierz Konieczko o tym, by zostać pełnomocnikiem SK, nigdy nie myślał. Pomyśleli za to o nim inni, którzy kiedykolwiek z miejskim radnym trzeciej kadencji się zetknęli.
- Kiedy przeczytałem, że w Oleśnie powstaje Stop Korupcji od razu pomyślałem, żeby zgłosić jego kandydaturę - wyjaśnia Jan Rychter z Bodzanowic. Do Opola, zgłaszając kandydaturę Konieczki, dzwonili jeszcze inni.
- Właśnie o takich ludzi, którzy cieszą się zaufaniem w swoim środowisku, nam chodzi - stwierdza Janusz Kowalski. Dla Konieczki, jako radnego i pełnomocnika SK, ważne jest, by większość spraw, o których się mówi tylko po cichu, została powiedziana głośno. - Nie chciałbym, żeby ktokolwiek pomyślał, że pełnomocnik działa w klimacie ciągłych podejrzliwości - stwierdza Konieczko. - Będę wyjaśniać i doprowadzać do sytuacji, gdzie wszystko zostanie jasno i głośno powiedziane.
Mieszkańcy Olesna i okolic ze swoim pełnomocnikiem mogą się kontaktować pod numerem telefonu 0503602248 lub 034/3582833 w godzinach popołudniowych.
Praszkowskim pełnomocnikiem SK został 24-letni Rafał Ceśla. Na zarzut, że z racji wieku brak mu doświadczenia, takiego, jaki ma chociażby pełnomocnik oleski, odpowiada: - Wszyscy uczymy się teraz demokracji, tylko że w jednych miejscowościach idzie ona lepiej, a w innych gorzej.
Według Cieśli w Praszce nauka demokracji idzie nie najlepiej. - Kto powinien się jej uczyć, jak nie młodzi ludzie? - pyta Cieśla. - Ale wystarczy, że człowiek kończy studia i zostaje w Praszce bez pracy. To jest początek, kiedy ludzie zaczynają wchodzić w tak zwane układy.
Ostatnio spotkał się z zarzutem, że jest nieświadomy albo niedojrzały, skoro w rodzinnym mieście decyduje się zostać pełnomocnikiem SK. - Właśnie dlatego podjąłem się tej funkcji, że po studiach nie zamierzam uciekać z Praszki, ale żyć w tym mieście - wyjaśnia Cieśla, student IV roku Politechniki Częstochowskiej. Z pełnomocnikiem stowarzyszenia SK mieszkańcy Praszki i okolic mogą się kontaktować pod numerem telefonu 0694 508 189.
Witold Goliński z Kluczborka podkreśla, że to bardzo dobry sygnał dla władz, iż stowarzyszenie działa nie tylko w Opolu, ale dotarło także do Kluczborka. O tym, jak to się stało, że został pełnomocnikiem, mówi, że zadzwonił do niego Janusz Kowalski, którego poznał jeszcze jako radny powiatowy w poprzedniej kadencji.
- Nie mamy wpływu na to, co dzieje się w całym kraju - stwierdza 33-letni Goliński. - Ale na to, jak jest w naszym mieście, mamy zdecydowanie większy wpływ. Chciałbym, żeby Kluczbork stał się enklawą jasnych przepisów, klarownych działań. Z przykrością stwierdzam, że takim jak ja zbyt szybko przykleja się etykietkę "nawiedzony". Mam nadzieję, że wcześniejsze doświadczenie radnego pozwoli mi rozwikłać niejedną sprawę.
Na sygnał od mieszkańców Kluczborka i okolic czeka pod numerem 603750990 codziennie w godzinach od 16 do 20.
Lesław Czernik został pełnomocnikiem SK w 7-tysięcznym Wołczynie. Czernik uważa, że zanim będzie się mówiło o przekroczeniu norm prawa, dużo wcześniej trzeba się koncentrować na przestrzeganiu norm etycznych: w domu, w pracy i sąsiedztwie. - Nasze miasteczko zapewne nie odbiega od innych w kraju - mówi. - Dostrzegam dużą potrzebę zmian i przeobrażeń w swoim otoczeniu, chociażby w urzędzie gminy.
Pełnomocnik Wołczyna oczekuje na telefony w godzinach popołudniowych pod numerem telefonu 608351137.
Wszystkim, którzy zechcą im przekazać informacje o nieprawidłowościach, pełnomocnicy gwarantują całkowitą anonimowość.