Ruch odmowy dla kantów
źródło: Nowa Trybuna Opolska
16 kwietnia 2003

W Toruniu, Białymstoku, Krakowie i w Gdańsku powstały oddziały Stowarzyszenia Stop Korupcji z siedzibą w Opolu. Po świętach wielkanocnych SK zamierza otworzyć biura w Poznaniu, Warszawie i Łodzi.

Dajemy sobie czas do końca roku, by nasze Stop Korupcji objęło swym zasięgiem całą Polskę - mówi Janusz Kowalski, prezes stowarzyszenia, rajca Klubu Radnych Prawicy w Radzie Miasta Opola. - Obecnie w Krajowym Rejestrze Sądowym trwa proces rejestracji stowarzyszenia, który - mam nadzieję - zakończy się najpóźniej w połowie maja, równolegle przygotowujemy się do uruchomienia portalu antykorupcyjnego mającego spełniać w przyszłości rolę naszego głównego medium i skrzynki kontaktowej. Mamy już nawet adres internetowy: www.stopkorupcji.org.pl
Według statutu stowarzyszenia, jego zarząd krajowy ma liczyć dziewięć osób.

- Do zarządu weszło pięcioro opolan i pełnomocnik Stop Korupcji z Torunia - wyjaśnia Kowalski. - Troje pozostałych na pewno pochodzić będzie spoza Opolszczyzny. Brani są pod uwagę szef oddziału białostockiego - Jacek Żalek, prawicowy radny miasta Białystok, oraz Wojciech Turek - pełnomocnik gdański, dawny działacz Ruchu Młodej Polski.
Stowarzyszenie ma też opolskich pełnomocników terenowych w Opolu, Kędzierzynie-Koźlu, Głubczycach, Krapkowicach, Brzegu i Kluczborku.
- Jesteśmy w trakcie ich powoływania w Nysie, Oleśnie i Namysłowie - dodaje Janusz Kowalski.
Prezes Stowarzyszenia Stop Korupcji dużo ostatnio podróżuje po kraju. - W pierwszej połowie kwietnia odwiedziłem Łódź, Poznań i Warszawę, gdzie nasza inicjatywa antykorupcyjna wzbudza duże zainteresowanie - opowiada Kowalski. - O działalność Stop Korupcji pytają ludzie ze Szczecina. Na Pomorze Zachodnie wybiorę się najprawdopodobniej zaraz po Wielkanocy...
Zimą tego roku, na otwarciu biura ogólnopolskiego Stowarzyszenia Stop Korupcji (mieszczącego się w Domu Handlowym "Opolanin" przy placu Teatralnym 13/209 w Opolu) obecna była Julia Pitera, szefowa polskiego oddziału Transparency International, organizacji pozarządowej zajmującej się ujawnianiem nieprawidłowości w życiu publicznym państwa.

- Pomysłodawcom Stop Korupcji szczerze kibicuję, odkąd tylko zrodził się projekt jego powstania - stwierdza Julia Pitera. - Stowarzyszenie stworzyli ludzie odpowiedzialni, krytyczni, świadomi tego, co chcą osiągnąć, więc termin, w jakim miałoby ono rozszerzyć swe struktury na cały kraj, uważam za realny. Transparency International liczy na ścisłą współpracę ze Stop Korupcji w dziedzinie walki z patologiami społecznymi, w tropieniu przejawów łamania praworządności oraz w inicjowaniu działań na rzecz praw i swobód obywatelskich. TI, którą można by określić jako starszą siostrę Stowarzyszenia Stop Korupcji, będzie jej służyć całą swą wiedzą i doświadczeniem.