Wiatr ze Śląska
źródło: Rzeczpospolita - Marek Szczepanik
18 czerwca 2003

Stowarzyszenie Stop Korupcji z siedzibą w Opolu otworzyło pierwsze oddziały w innych regionach kraju. Uruchomiono też specjalny wortal internetowy, za pośrednictwem którego będzie zbierać informacje o różnego rodzaju nieprawidłowościach z całej Polski.

Stowarzyszenie Stop Korupcji z siedzibą w Opolu zostało oficjalnie powołane do życia na początku roku. Dzisiaj ma już oddziały w Toruniu, Białymstoku i Gdańsku. Do końca roku mają powstać struktury we wszystkich regionach kraju. Inicjatorem powstania i prezesem Stop Korupcji jest 25 letni radny miasta Opole Janusz Kowalski. - Korupcja jest chorobą toczącą nasze państwo na wszystkich szczeblach władzy. Często przyjmuje postać ponadpartyjnych układów towarzyskich. Jedynym sposobem na jej ograniczenie jest oddolny ruch obywatelski mający poparcie w środowiskach lokalnych. Szukamy ludzi uczciwych niezależnie od ich poglądów politycznych, którzy mają szczerą wolę zwalczania takich patologii jak korupcja czy nadużywanie władzy - tłumaczy Kowalski.

Siedzibą Stop Korupcji jest mały pokoik w części biurowej Domu Handlowego "Opolanin". Koszt wynajmu pokrywa kilku opolskich radnych - członków i sympatyków Stowarzyszenia. - Już kilka dni po oficjalnym otwarciu biura zostaliśmy dosłownie zasypani sygnałami od ludzi, którzy stracili wiarę w uczciwość instytucji teoretycznie powołanych do przestrzegania prawa. Nie sądziłem nawet, że nasza inicjatywa spotka się aż z takim odzewem - przyznaje Kowalski. Efektem pierwszych tygodni działalności SK są wnioski o wszczęcie postępowania prokuratorskiego w sprawie byłego wiceprezydenta Opola, któremu zarzucono przyznawanie mieszkań komunalnych rodzinie i znajomym.

Do działań przygotowują się oddziały regionalne Stowarzyszenia. - Jestem dziennikarzem i z własnego doświadczenia wiem, że politycy zwalczają korupcję głównie na poziomie haseł i sloganów. Nas interesują konkrety. Właśnie przygotowuję materiały dla ministra Kurczuka, w którym domagamy się od podległych mu służb zajęcia się licznymi nieprawidłowościami o charakterze korupcyjnym, do których doszło na terenie naszego miasta - informuje Rafał Zgorzelski z Torunia.

Opolską inicjatywę wspiera Julia Pitera z Transparcency International. - To pierwsza tego typu oddolna inicjatywa o charakterze ogólnopolskim. Warto im pomóc. Cieszy mnie, że większość z nich to osoby bardzo młode, choć z pewnością wielu z nich jest lepiej przygotowanych do pełnienia funkcji publicznych od polityków rządzących państwem. Wiedzą, że jeżeli politycy nie zmienią stylu działania, ich pokolenie nie ma wielkich szans na życie w normalnym kraju. Muszą jednak bronić się przed instrumentalnym wykorzystaniem przez świat polityki - przestrzega Pitera.

Na razie władze Stop Korupcji przygotowują się do utworzenia oddziałów w kolejnych regionach. - Mamy już kontakty w Gdańsku, Łodzi i Szczecinie. Zgłasza się do nas coraz więcej ludzi. Nie patrzymy się na ich legitymacje partyjne. Ważne, by mieli czyste ręce. Nasz wortal odwiedzają setki osób. Pod adresem www.stopkorupcji.org.pl będzie można nie tylko zgłosić sygnały o nieprawidłowościach, ale i podyskutować na temat metod ich zwalczania - zapewnia prezes Kowalski.