Chce wyrzucić Jakubowską z partii
źródło: Rzeczpospolita -Marek Szczepanik
10 grudnia 2004

To ja podejmuję decyzję i przyjmuję odpowiedzialność za to, co dzieje się w regionie - deklaruje Tomasz Garbowski

Urzędujący od niespełna dwóch tygodni nowy przewodniczący SLD na Opolszczyźnie Tomasz Garbowski skierował wczoraj wniosek do sądu partyjnego o wykluczenie z szeregów SLD posłanki Aleksandry Jakubowskiej.

Stosowane przez panią poseł metody obrony są obrzydliwe. Jej działalność obciąża całą partię, a szczególnie naszą organizację - mówi Garbowski. - W tej sytuacji skierowałem do sądu partyjnego wniosek o wydalenie pani Jakubowskiej z partii, a do rzecznika dyscypliny partyjnej o natychmiastowe zawieszenie jej członkostwa.

W środę wieczorem Garbowski pojechał na spotkanie z szefem SLD Krzysztofem Janikiem. Na pytanie, czy ten zaakceptował decyzję o wyrzuceniu Jakubowskiej, Garbowski zdecydowanie odpowiada: - To ja podejmuję decyzję i przyjmuję odpowiedzialność za to, co dzieje się w naszym regionie. Pan Janik przyjął moje stanowisko do wiadomości.

Dwa tygodnie temu na zjeździe wojewódzkim SLD posłanka Jakubowska była jeszcze hołubiona przez kolegów z partii. - Wracam do działalności politycznej, by udowodnić tym, którzy mnie atakowali, że Jakubowskiej nie odsunęli w cień - zapewniała. Kilka dni później pojawiły się pierwsze informacje o finansowaniu jej kampanii pieniędzmi pochodzącymi z działalności przestępczej ludzi związanych z opolskim SLD. Ostatecznym ciosem była decyzja o tymczasowym aresztowaniu jej męża pod zarzutem udziału w aferze korupcyjnej, związanej z ubezpieczaniem elektrowni Opole.

Sugestie opolskich działaczy lewicy na temat zawieszenia członkostwa w partii do czasu wyjaśnienia sprawy Jakubowska kwitowała krótko: - Nie dam się wykurzyć z opolskiego.

Rzecznik dyscypliny partyjnej w Opolu, który ma zawiesić członkostwo Jakubowskiej w SLD, zostanie wybrany w najbliższą niedzielę. Garbowski oczekuje też, że poseł Jerzy Szteliga, który nadzorował finanse kampanii wyborczej w 2001 r., złoży wyjaśnienia przed sądem partyjnym.

- Nie mam nic do ukrycia. Wszystko przebiegało zgodnie z prawem i na wszystko mam dokumenty - zapewnia Szteliga.

Wczoraj jedenastu prawicowych radnych Opola skierowało do posłanki Jakubowskiej apel o zrzeczenie się mandatu poselskiego. Z takim samym apelem zwrócił się do niej opolski PiS. - Wojna, jaką publicznie wypowiada pani Jakubowska opolskiej prokuraturze, jest wojną z polskim państwem. Taka postawa nie licuje z godnością posła RP - tłumaczy opolski radny, a zarazem prezes ogólnopolskiego stowarzyszenia Stop Korupcji Janusz Kowalski.

Marek Szczepanik

ŻELAZNE DOWODY Opolska prokuratura dysponuje nagraniami rozmów, potwierdzających działanie układu korupcyjnego przy ubezpieczaniu Elektrowni Opole. Jego elementem są m.in. mąż posłanki Jakubowskiej, jej przyjaciółka Stanisława Ch. i kojarzony z lewicą były prezes elektrowni Henryk Sz.

- Stawianie zarzutów prokuratorom, że działają na zamówienie polityczne w tej sytuacji jest wielką niegodziwością - powiedział goszczący wczoraj w Opolu z-ca prokuratora generalnego Kazimierz Olejnik. M.SZ.