TOWARZYSTWO
źródło: Gazeta Wyborcza
26 września 2003

Aż 85 proc. mieszkań w toruńskim TBS-ie przydzielono poza kolejnością. Lokale przeznaczone dla mniej zamożnych dostali także prominentni działacze z wszystkich opcji politycznych.

Chociaż o mieszkanie w Toruńskim Towarzystwie Budownictwa Społecznego stara się ponad 800 rodzin, kłopotów z uzyskaniem lokalu nie miało kilku miejscowych polityków. Posiadaczami własnego "M" w TTBS-ie są m.in.: przewodniczący rady miasta Józef Jaworski (Porozumienie Toruńskie, pełnomocnik miejski PiS), radna Danuta Zając (Obywatele Torunia, dawniej AWS, obecnie PO) oraz córka Barbary Królikowskiej-Ziemkiewicz (Obywatele Torunia, dawniej UW, następnie RS AWS, obecnie PO). Lokum znaleźli także rajcy ubiegłej kadencji Grzegorz Karpiński (Unia Wolności) i Patryk Ostrowski (SLD).

Kontrolerzy z komisji rewizyjnej rady miasta wkroczyli do TBS-u po publikacjach prasowych o kontrowersyjnym rozdzielaniu mieszkań, które miały być dostępne dla mniej zamożnych torunian. Sprawdzili lata 1998-2002 i stwierdzili, że aż 85 proc. z 337 mieszkań przyznanych zostało poza kolejnością-na wniosek zespołu ds. interwencji mieszkaniowych.

Jak było to możliwe? W regulaminie przydziału lokali jest bardzo dużo miejsca na uznaniowość -stwierdził na wczorajszej sesji rady miasta szef komisji Adam Banaszak (PT).

Formalnie wszystko jest więc w porządku, ale regulamin będzie zmieniony. Jego nowy projekt już powstał w TTBS-ie. Trzeba uściślić zasady przydziału mieszkań, żeby nie było żadnych wątpliwości -mówi Banaszak.

ONI PRZYDZIELALI MIESZKANIA

•  Lokale przyznawała komisja mieszkaniowa, w której skład wchodzili: Olesław Nowicki (ówczesny radny SLD), Andrzej Korpal z towarzystwa oraz Wiesława Tyrchan z wydziału gospodarki komunalnej magistratu.

• W skład zespołu ds. interwencji mieszkaniowych, wnioskującego o przydział lokali poza kolejnością, wchodzili: wiceprezydent Janusz Strześniewski (dawniej AWS, obecnie OT, przez lata najbliższy współpracownik Marszałek Senatu RP Alicji Grześkowiak), Andrzej Glonek-dyrektor wydziału gospodarki komunalnej, Eugeniusz Wiśniewski-dyrektor Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej oraz Iwona Nowacka, wówczas pełnomocnik prezydenta ds. polityki mieszkaniowej, a obecnie pracownik wydziału gospodarki komunalnej.
  • Niektóre zasady wejścia do TTBS: ubiegający się o mieszkanie nie może mieć żadnego innego lokalu; jedna lub dwie osoby w gospodarstwie domowym muszą mieć stały dochód; najemca musi mieć na czynsz i spłatę kredytu na budowę mieszkania; wpłaca 10 proc. wartości lokalu.

DLA GAZETY

JADWIGA ROGUSZCZAK , prezes TTBS sp. z o.o., Radni nie otrzymywali mieszkań poza kolejnością, na wniosek zespołu ds. interwencji mieszkaniowych-poza jedną osobą, która dostała wypowiedzenie z prywatnej nieruchomości. Przydzielono im lokale jako tzw. partycypantom, którzy wpłacają 25 proc. wartości mieszkania, podczas gdy inni lokatorzy płacą tylko 10 proc. To wywołuje emocje, ale przecież nie możemy tworzyć jakiejś czarnej listy i mówić, że ktoś nie może ubiegać się o lokal. Zespół ds. interwencji wnioskował o przydział poza kolejnością mieszkań dla osób w bardzo trudnej sytuacji, np. rodzinnej lub zdrowotnej.

RAFAŁ ZGORZELSKI , szef Stowarzyszenia "Stop Korupcji" w Toruniu, Przydzielanie mieszkań znajomym, nawet jeśli odbywało się w majestacie prawa, jest nieetyczne. Widać, że wytworzył się układ towarzysko-polityczny, z którego chętnie korzystali lokalni samorządowcy. Stara rzymska maksyma mówi, że nikt nie może być sędzią we własnej sprawie. Tymczasem radni decydowali o samych sobie, bo sami mieszkają w TBS-owskich lokalach albo mają tam przyjaciół lub członków rodzin. Kilka tygodni temu wystąpiliśmy do władz towarzystwa o przekazanie nam listy osób, które otrzymały mieszkania. Odmówiono nam, mimo iż w TBS-ach w innych miastach taki wykaz nie jest tajny.