ODMOWA DO PROKURATORA
źródło: Nowości
4 października 2003

Zgodnie z zapowiedziami Stowarzyszenie "Stop Korupcji" z łożyło w Prokuraturze Rejonowej w Toruniu doniesienie o popełnieniu przestępstwa przez zarząd Toruńskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego. Chce ono również, by śledczy zainteresowali się postawą szefostwa Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej.

Informowaliśmy już w "Nowościach" o tym, że działacze stowarzyszenia wystąpili do Jadwigi Roguszczak , prezes TTBS z prośbą o udostępnienie listy osób, które otrzymały w latach 2000 - 2003 mieszkania w zasobach tej miejskiej spółki. Ta odmówiła powołując się na ustawę o ochronie danych osobowych i ewentualne naruszenie sfery prywatności najemców mieszkań. Tymczasem działacze stowarzyszenia powoływali się na przykład Gdyni i Krakowa, gdzie listy najemców w tamtejszych TBS - ach są jawne. Podobnie jak w Chełmży, gdzie domy postawił... Toruński TBS. Przypomnijmy, że niedawno Komisja Rewizyjna Rady Miasta ustaliła, że 85 procent mieszkań TTBS w Toruniu zostało przydzielonych poza kolejnością.

Radziliśmy się w tej sprawie ekspertów od ustawy o dostępie do informacji publicznej, poza tym przedstawiciele Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych stwierdzili, że informacje, o które wystąpiliśmy, powinny być jawne. Dlatego zdecydowaliśmy się na złożenie do prokuratury doniesienia o popełnieniu przestępstwa, polegającego na nieudostępnieniu informacji publicznej - podkreśla Rafał Zgorzelski , działacz stowarzyszenia.

Stowarzyszenie złożyło także w prokuraturze doniesienie o popełnieniu przestępstwa przez dyrektora ZGM Eugeniusza Wiśniewskiego . Jego zarzut jest podobny do tego stawianego prezes TTBS. Chodzi o odmowę przekazania informacji o firmach, które wykonywały dla ZGM prace remontowo - budowlane w latach 2000 - 2003.