Wszyscy chcą do CIA
źródło: Nowa Trybuna Opolska
7 Sierpnia 2003

"Dzwoń do CIA" - pod takim hasłem na plakatach w całym kraju Samoobrona otworzyła wczoraj Centrum Informacji Aferalnej. Zarzuca pan partii Andrzeja Leppera, że ukradła ten pomysł Stowarzyszeniu Stop Korupcji. Co zamierzacie zrobić w tej sprawie?

Odpowiada Janusz Kowalski, opolski radny Prawicy, prezes zarządu krajowego Stowarzyszenia Stop Korupcji: - Centrum Informacji Aferalnej to oczywisty plagiat inicjatywy obywatelskiej Stowarzyszenia Stop Korupcji z Torunia. Już w czerwcu utworzono tam Centrum Interwencji Antykorupcyjnej (w skrócie to również brzmi CIA). Informowała o tym telewizja. We wrześniu planujemy otwarcie takiego centrum w Opolu. Ludzie z Samoobrony, którzy cechują się częstym działaniem na granicy prawa, kolejny raz złamali standardy działalności publicznej, kopiując pomył naszego stowarzyszenia. Nie podejmiemy żadnych kroków prawnych w tej sprawie, gdyż nazwa naszej inicjatywy nie jest znakiem zastrzeżonym. Informujemy jednak społeczeństwo, że Samoobrona popełniła plagiat, a my robimy swoje.

Miły zbieg okoliczności

Zarzuty Janusza Kowalskiego komentuje Marcin Domagała z Samoobrony, pracownik Centrum Informacji Aferalnej w Warszawie: - Ja tu tylko odbieram telefony, nie jestem pomysłodawcą tego centrum. Zresztą CIA to skrót od amerykańskiej nazwy Central Intelligence Agency, czyli Centralnej Agencji Wywiadowczej. To, że taki skrót przyjęło również Centrum Interwencji Antykorupcyjnej, to miły zbieg okoliczności. Równie dobrze można nas oskarżać, żeśmy splagiatowali nazwę amerykańską. Wtedy jednak ten zarzut dotyczyłby też Stowarzyszenia Stop Korupcji.