Lepper ukradł CIA
rozmowa z Januszem Kowalskim, prezesem stowarzyszenia "Stop Korupcji"
źródło: Gazeta Polska
13 Sierpnia 2003

Jak podoba się Panu pomysł Andrzeja Leppera, by powołać Centrum Informacji Aferalnej CIA?
Pomysł powołania CIA powstał w czerwcu po spotkaniu z Julią Piterą, szefową Transparency International, zorganizowanym przez toruński oddział "Stop Korupcji". Wymyślił go nasz kolega Rafał Zgorzelski. Informowały o tym media lokalne i ogólnopolskie, w tym TVN 24. Skrót CIA oznacza Centrum Interwencji Antykorupcyjnej. Podjęło ono działalność w Opolu i Toruniu, zaczęło tez organizować swoje struktury w Łodzi i Warszawie. Przypadki korupcji można nam zgłaszać także za pomocą wortalu www.stopkorupcji.org.pl. Od razu trafiło do nas sporo spraw - małych i dużych. Podejmowaliśmy interwencje, a tam, gdzie nie byliśmy w stanie wymusić korzystnych rozwiązań, udzielaliśmy pomocy prawnej.

Na billboardach w Warszawie, pod informacją o powołaniu CIA, figuruje podpis Andrzeja Leppera...

Przewodniczący Samoobrony nie popisał się błyskotliwością. Okazuje się, że nawet pomysł na walkę z korupcją został w Polsce...ukradziony. To plagiat, a na dodatek kompromitacja całej idei. Jak mogą walczyć z korupcją ludzie, którzy sami mają na koncie liczne przestępstwa, w tym także korupcję, o czym wielokrotnie pisała "Gazeta Polska"?

Czym walka z korupcją proponowana przez Was różni się od pomysłów zgłaszanych przez Samoobronę czy ministra Janika?

Politycy wypowiadają wiele podniosłych słów, a w rzeczywistości hasło walki z korupcją traktują instrumentalnie, nie mając woli ani determinacji do zmieniania obecnego stanu państwa. Pomysł Samoobrony to przejadanie pieniędzy podatnika, do których dostęp mają kluby parlamentarne, np. na billboardy, zamiast wydawanie ich na konkretną pomoc prawną. Nasze stowarzyszenie tworzone jest przede wszystkim przez ludzi dwudziestoparoletnich, którym nie odpowiadają standardy narzucone przez obecną klasę polityczną. Starannie dobieramy i selekcjonujemy ludzi, którzy tworzą stowarzyszenie, by nie stało się ono instrumentem w rękach nieuczciwych polityków.

Rozmawiał Piotr Lisiewicz