ZARAZY NIE WYTĘPISZ
źródło: Nowości
30 lipca 2003

Korupcja jest jak zaraza, a najgorsze jest to, że od lat walka z nią sprowadza się do burzliwych dyskusji w parlamencie, mediach. Co rusz kolejne rządy przyjmują stosowne programy i nic się nie zmienia - mówili wczoraj Czytelnicy "Nowości", którzy wzięli udział w naszej sondzie.

Co z tego, że posłowie i ministrowie znowu sobie pogadali o korupcji. A niektórzy krzyczeli, że tak dalej być nie może. Czy to coś zmieni? - pytała pani Elżbieta z Torunia. Jak ludzie kombinowali, tak będą kombinowali, dalej obchodząc prawo, dając w łapę komu trzeba.

Podobnego zdania był kolejny rozmówca: Może gdyby zmartwychwstał Piłsudski i twardą ręką przegonił tych, co tworzą przepisy prawne "pod kolegów", ustawiają przetargi "pod kolegów", przekazują ważne informacje kolegom, to coś by drgnęło, ale bez Piłsudskiego nic się nie zmieni.

Z uwagą czytam oświadczenia majątkowe radnych i urzędników. Owszem wielu jest uczciwych, ale przy niektórych włos mi się jeży. Nie z zazdrości, tylko z podziwu dla ich operatywności. Jedni udają, że nie mają prawie nic, inni z kolei eksponują na wyrost swój majątek - zauważa pani Zofia z Torunia.

Najbardziej poraża mnie buta naszych polityków. Firma radnego wygrywa przetarg, a on oraz prezydent nie widzą w tym nic złego - to skandal - oburzał się pan Marian.

Rafał Zgorzelski ze Stowarzyszenia "Stop Korupcji" po raz kolejny zwracał uwagę na sytuację w toruńskich spółdzielniach mieszkaniowych.

Z publikacji prasowych i posiadanych przez nas materiałów poświęconych chociażby SM "Rubinkowo" czy SM "Na Skarpie" wynika, że stały się one swoistego rodzaju polem do nadużyć i swobodnej interpretacji przepisów. Przeraża nas skala świadomego i systematycznego łamania prawa przez organy przedstawicielskie SM "Na Skarpie" i SM "Rubinkowo".

Jeszcze bardziej zatrważające, wręcz urągające elementarnym zasadom przyzwoitości, są kwoty odpraw dla byłego prezesa SM "Rubinkowo" i obecnego radnego Rady Miasta Torunia Andrzeja Jasińskiego (z ugrupowania prezydenta miasta Michała Zaleskiego) rzędu 135 tys. złotych i jego dwóch zastępców - Mirosławy Nęckiej_Głowackiej i Marka Pociżnickiego (po 101 tys. złotych) uchwalone przez Radę Nadzorczą kierowaną przez pana Olgierda Berensa - wyliczał Zgorzelski.